Ornö runt i kajak

En berättelse av Kjell Bojler, Mefjärd 2021-06-09:

Efter många års funderande och planerande så blev då turen verkligen av. Mycket beroende på att vi alla tre kom överens om att man vid min ålder inte behöver sova i tält på nätterna, och laga mat ute i naturen oavsett väder, när man är ute och paddlar!

Dag ett:

Etapp 1: Den 21/7 2018 gav vi oss i väg från Mefjärd söderut. Vi är min dotter Eva, hennes sambo Henrik och jag. Vi följde Ornös östra sida ner till Maren, som verkligen är värd ett besök. Vår första rast var vid ruinen/stenhuset längst in i Maren. Sorgligt att se vad Ryssarna lämnade efter sig.

Etapp 2 tog oss, via våra egna paddeltag, ner till Varnöfladen. Ingen av oss hade varit där tidigare så det var intressant att paddla runt i vikarna och vassen.

Etapp 3 tog oss runt ”Godahoppsudden” med, som tur var, en lugn Mysing på våra babordssidor. Året innan skulle vi paddla Utö runt men gav upp vid Gruvan då den förhärskande sydvästen tog musten ur oss. Mysingen är, som många av oss vet, inte att leka med när den vill leka med oss! Vi hade bokat rum på Ornö Skärgårdshotell (08-501 561 04 eller 070-650 0411) för natten och kände oss skapligt sugna på att sträcka ut våra kroppar och bli serverade en Grillbuffé. Innan det var dags för middag hälsade vi min fru Marilyn välkommen, hon föredrog att se Ornö ”inifrån” så hon åkte Elpodtaxi (076- 837 2015) dit. Vi hade en underbart god och trevlig kväll i en fantastisk miljö med trevlig personal och mycket fina rum, i ett underbart läge vid vattnet. Vi kan verkligen rekommendera ett besök där, man kan även åka motorbåt dit, om man föredrar det!

Frukosten var helt i linje med kvällsmålet = mycket bra!

Dag två:

Etapp 4 sträckte sig till viken vid Kolnäset , strax väster om Hässelmara. Här vandrade vi upp på Telegrafberget och njöt av utsikten, som innefattade hela södra skärgården och Södertörn. Promenaden och trapporna upp i tornet var väl värt besväret.

Etapp 5 slutade inne i Norruddsviken, på Ornös nordvästra del. Trots alla år på Mefjärd har jag aldrig reflekterat över att man kunde ta sig in i den viken, men det gick. Mycket vass och en låg bro skulle passeras innan vi kom in i den lugna och idylliska ”insjön”, också klart värt ett besök.

Etapp 6 – nu är det ju inte så långt kvar, trodde vi, men det visade sig att den avslutande etappen krävde det sista vi hade kvar av krafter så det var skönt att kliva iland hemma på Mefjärd.

Etapp 1 och 2 var ca. 17 Nm vardera, vilket lärde oss att så mycket längre ska vi nog inte paddla per dag i flera dagar.

Utö finns dock kvar på önskelistan, det finns ju hotell även där!

Turen rekommenderas varmt och jag hoppas att några blir inspirerade.

En karta med antecknad rutt kan ni hitta här.

Tack Kjell! Tanken med berättelsen var att den skulle ingå i det senaste Mefjärdsinfo som utkom i slutet av maj. Då vår uppmuntran kom väldigt sen hann Kjell inte att skriva klar i tid, därför kan ni ta del av hans skildringar här. Vi skulle gärna vilja få in fler tips om utflykter ni har gjort som kan inspirera andra.